Wat te doen in Oktober

De Zonnetrein

Vanaf 31 maart vertrekt De Zonnetrein elke zondag en woensdag om 13.00 en vanaf juni ook om 15.00
uur voor een mooie rit door de Schoorlse Duinen. Kinderen zijn welkom vanaf 8 jaar i.v.m. het
educatieve verhaal.
Aanmelden is noodzakelijk: www.staatsbosbeheer.nl/zonnetreinschoorl
De Zonnetrein rijdt op aanvraag voor groepen ook op andere dagen.
Voor groepsreservering: www.zonnetreinschoorl.nl

Expositie Mart Krijger

Bij Restaurant Hotel Merlet kun je de nieuwste expositie van Mart Krijger bewonderen. 

Mart Krijger, met een achtergrond in de sieradenbranche, creëert en vervaardigt met uiterste precisie zijn unieke Skull-Art en Panel-Art. Zijn werken worden wereldwijd bewonderd, zowel in interieurs als de modewereld. Elk stuk is met de hand gemaakt en combineert een breed scala aan materialen. Om de kleuren extra diepte te geven en een warme uitstraling te creëren, voorziet hij zijn werken vaak van een laag Liquid Gloss.

Zo kun je de mooiste kunstwerken zien zoals harten van Delftsblauw, unieke vissen of andere mooie kunstwerken. Zeker de moeite waard om een kijkje te nemen!
Wanneer: 1 juli t/m 6 oktober
Tijd: 08.00 tot 23.00 uur
Deelname: -
Meer informatie: www.merlet.nl

Kaart en kompasloop in de Schoorlse Duinen

Ontdek de Schoorlse Duinen met kaart en kompas! Je zoekt je weg door het bos en duingebied. Onderweg beklim je het hoogste duin van Nederland en doe je vragen en opdrachten uit het opdrachtenboekje. Deze activiteit is niet alleen leuk en sportief, maar ook leerzaam! Leuk voor volwassenen én voor kinderen. 
Wanneer: Heel Oktober
Tijd: 10.00 - 13.00 uur & 13.00 - 17.00 uur
Deelname: €24,50 per persoon vanaf 5 jaar.
Vooraf aanmelden is noodzakelijk: www.staatsbosbeheer.nl/kaartenkompasloop

Code S.T.O.R.M. - Schoorlse Duinen

Beeld je in: er is een verschrikkelijke storm onderweg, die steeds erger wordt. Bomen, planten en dieren zijn in gevaar. De enige manier om de natuur te redden is door gebruik te maken van weermachines die door heel Nederland verspreid zijn. Wie kan de geheime code van deze machines kraken en beschermt zo de natuur? Dát is de opdracht bij Code S.T.O.R.M, een unieke belevenis bij Buitencentrum Schoorlse Duinen voor kinderen tussen de 7-12 jaar, georganiseerd door de boswachters van Staatsbosbeheer en Wereld Natuur Fonds. Ben jij een echte natuurheld en kom je achter de activatiecode om de weermachine op tijd aan te zetten?
Wanneer: Heel oktober
Tijd: Verschillende tijden
Deelname: €6,50 per persoon 7 t/m 12 jaar
Vooraf aanmelden is noodzakelijk: www.staatsbosbeheer.nl/codestorm

Muir Trek Schoorlse Duinen

Benieuwd naar een bijzondere dag in de natuur? Of behoefte om bij je persoonlijke ontwikkeling kracht te vinden in de natuur? Dan is de Muir Trek door de Schoorlse Duinen iets voor jou. Zwerf met de boswachter van Staatsbosbeheer een volle dag mee, dwars door de duinen bij Schoorl. Vlak voor zonsopgang word je gewekt. Je pakt je dagrugzak en gaat op pad. De route staat niet vast, en gisteren en morgen bestaan even niet. Je wandelt in het hier en nu, dicht bij jezelf en vol overgave, net als John Muir dat deed. We eten wanneer we trek hebben, rusten wanneer we moe zijn. De route gaat de duinen op en af, dwars door het mulle zand. Je eindigt na zonsondergang, waar je weer terugkomt bij het vertrekpunt.
Wanneer: 4 Oktober
Tijd: -
Deelname: €225,-
Vooraf aanmelden is noodzakelijk: www.staatsbosbeheer.nl/muirtrek

Social ride!

In de maand oktober organiseert JOOP opnieuw een Social Ride in Schoorl. Tijdens deze rit op vrijdag 4 oktober zijn er twee groepen; een RACE & MTB groep.

– Groep 1 gaat op de racefiets over de verschillende paden. 

– Groep 2 gaat op de MTB over het prachtige parcours van Schoorl, MTB Schoorl fietst ook mee en vast nog meer bekende. 

 

Na afloop schuift iedereen aan lange tafels en wordt er een fietsbiertje geserveerd met een biologische runder- of veganburger en friet.

 

Even de praktische informatie onder elkaar:

  • Verzamelen om 18:15 uur onderaan het Klimduin in Schoorl.
  • Rond 20:00 uur eindigt de rit weer bij JOOP.
  • Hier wordt een fietsbiertje & biologische runder-, of vegan burger met friet geserveerd.
  • Kosten: € 23,50 per persoon, betalen mag op de dag zelf.
  • Je kunt je opgeven via info@joop-schoorl.nl, social media of aan de bar bij JOOP.

Wil je meefietsen? 

Meld je dan vooraf aan. De kosten bedragen € 23,50. 

Cheers! Met Menno's borrelhuis

Op vrijdag 4 oktober organiseert De Berenkuil alweer voor de derde keer "Cheers!", een uniek evenement in samenwerking met Menno's Borrelhuis. Laat je verrassen door een lokale bierproeverij, perfect gecombineerd met heerlijke bijpassende bites. Dit keer met een zomerse start, waarbij er langzaam richting de herfst opgebouwd wordt.

Ben je erbij? Reserveer dan snel jouw tafel door een berichtje te sturen naar 06 252 430 81. De avond begint om 18:00 uur, mis het niet! De kosten bedragen € 44,50.

Dagtocht De Duinridders

Bij De Duinridders kun je je opgeven voor een georganiseerde dagtocht te paard. In een zelf samengestelde groep van 2 tot 4 ruiters ga je op pad, waarbij je onderweg goed wordt verzorgd bij de pauzeplekken. Je ontvangt ook een handig tasje voor onderweg. De routes van 16 of 21 kilometer zijn duidelijk aangegeven, waardoor verdwalen vrijwel onmogelijk is.

Meer informatie: www.duindorpschoorls.nl

Kruidenwandeling

Ga op pad en laat je verrassen door de diverse manieren waarop het 'onkruid' om je heen gebruikt kan worden; van culinaire smaakmakers tot geneeskrachtige toepassingen. Verwonder je over de veelzijdigheid van de natuur terwijl je leert hoe je planten kunt herkennen, verzamelen en gebruiken in je dagelijkse leven. De wandeling is geen lange tocht, maar een gelegenheid om te vertragen en je te verwonderen over de natuur om ons heen. Je zal regelmatig stilstaan bij de planten, hun kenmerkingen en de toepassingen. Ondertussen pluk je ingrediënten voor een dampende kop kruidenthee met een klein hapje dat ter plaatsen wordt klaargemaakt.
Wanneer: 5 Oktober
Tijd: 10.30 - 12.30 uur
Deelname: €17,50 
Vooraf aanmelden is noodzakelijk: www.staatsbosbeheer.nl/kruidenwandelingschoorl


Kindertheater in de Schoorlse Duinen

In Buitencentrum Schoorlse Duinen verzorgt Poppentheater Belletje Sterk regelmatig leuke voorstellingen voor kinderen. De verhalen sluiten aan bij de natuur in Schoorl en de seizoenen. Kom je ook? De voorstellingen beginnen om 11.00 en 14.00 uur.

6 okt. Appels!
Kabouter Zako gaat appeltaart bakken en is daarom op zoek naar appels. Waar vind je die eigenlijk? Samen met Muis, Oehoet en Ekihoorn wordt het een vrolijk avontuur. Na de voorstelling maken we zelf appelmoes. Mmmm, dat wordt smullen!

27 & 28 okt. Rood met Witte Stippen
Elfje Fier en Kabouter Zako geven een feest in de Schoorlse Duinen. Oehoet, Muis en Ekihoorn helpen maar wat graag bij de voorbereiding. Elfje Fier heeft briljante ideeën. Ze is dol op rood met witte stippen, maar om daar nou het hele bos mee te versieren? Na de voorstelling knutselen we een paddenstoel met elfendeurtje.
Wanneer: 6, 27 & 28 Oktober
Tijd: 11.00 - 12.15 uur en 14.00 - 15.15 uur
Deelname: €9,50 voor kinderen vanaf 2 jaar. Volwassenen kopen ook een kaartje.
Vooraf aanmelden is noodzakelijk: www.staatsbosbeheer.nl/belletjesterk


Sterren kijken Schoorlse Duinen

Kom sterren kijken in de Schoorlse Duinen. 's Nachts is het in de duinen zo donker dat je bij helder weer de sterrenhemel goed kunt zien. De gids van Staatsbosbeheer laat je, samen met de Alkmaarse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde 'Metius', kennis maken met de duinen in het donker. Met het blote oog zijn al heel wat sterren te zien. Ook kijk je met een verrekijker en telescoop naar bijzondere verschijnselen aan de hemel en hoor je de verhalen hierover. Bij helder weer zie je misschien wel de manen van Jupiter, de schijngestalten van Venus, het Zevengesternte of de Orionnevel!
Wanneer: 8 oktober
Tijd: 19.30 tot 21.30 uur
Deelname: €9,50 per persoon
Vooraf aanmelden is noodzakelijk: www.staatsbosbeheer.nl/sterrenkijken

Paddenstoelen fietstocht Schoorlse Duinen - voor gevorderden

Neem een diepe duik in de wereld van de paddenstoelen. Ontdek tijdens een fietstocht een aantal van de honderden soorten paddenstoelen van de Schoorlse Duinen, waaronder hele bijzondere! Tussendoor stap je af en maak je korte wandelingen. Een tocht voor wie net dat beetje meer wil weten over dit bijzondere herfstfenomeen. Om 13.00 uur kom je aan in de Berenkuil en kan je genieten van paddenstoelen soep met toast.
Wanneer: 12 & 22 oktober
Tijd: 10.30 tot 13.30 uur
Deelname: €22,50 per persoon
Vooraf aanmelden is noodzakelijk: www.staatsbosbeheer.nl/paddenstoelenfietstocht

Stiltewandeling Schoorlse Duinen

Echte stilte is zeldzaam geworden, en daarom waardevol. Kom tot rust tijdens een ontspannen wandeling door de Schoorlse Duinen en stel je zintuigen open voor de natuur. Door speciale oefeningen train  je de zintuigen, om daarna in stilte de Schoorlse Duinten te ervaren. 
Wanneer: 12 oktober
Tijd: 10.30 - 13.00 uur
Deelname: € 9,50 vanaf 12 jaar
Vooraf aanmelden is noodzakelijk: www.staatsbosbeheer.nl/stiltewandelingschoorl


Workshop fotografie Schoorlse Duinen

Meer weten over fotografie in de natuur? Kom naar de Schoorlse Duinen voor een workshop door de ervaren fotograaf Frank Nieuwenhuizen. In drie uur tijd leer je in deze workshop vooral kijken. Door de diversiteit aan landschappen in de Schoorlse Duinen, leent dit gebied zich bij uitstek om mooie foto's te maken.

Thema's
Het thema van de workshop hangt af van de tijd van het jaar, de (weers)omstandigheden e.d. Zo is in oktober het thema natuurlijk herfst! Volg meerdere workshops en haal steeds betere beelden uit je camera.
Wanneer: 12 oktober
Tijd: 13.30 - 16.30 uur 
Deelname: €32,50 alleen voor volwassenen.
Vooraf aanmelden is noodzakelijk: www.staatsbosbeheer.nl/workshopfotografieschoorlseduinen


Viewingparty Schoorlse Duinen

Viewingpartys zijn ontmoetingen in en met de Schoorlse Duinen. Je dompelt je onder in het moment. In stilte en in contact met de plek waar je op dat moment bent. Zo ga je op pad om de zon te zien opkomen, lig je op je buik om de bijen op de heidepollen te horen zoemen of luister je naar een rugstreeppadden concert. Zelfs voor ons boswachters en Schoorlse Duinengidsen is het elke keer weer een andere ontmoeting omdat elk moment uniek is. Het licht, de temperatuur of het weer kleuren het moment. Wat blijft zijn unieke belevenissen waaraan je je, zelfs jaren later, nog kunt laven. Ga je mee op pad?
Wanneer: 16 oktober
Tijd: 07.15 tot 09.15 uur
Deelname: € 17,50 vanaf 10 jaar
Vooraf aanmelden is noodzakelijk: www.staatsbosbeheer.nl/viewingpartyschoorl


Vollemaanwandeling Schoorlse Duinen

Ga mee met een spannende wandeling in het donker door de Schoorlse Duinen, in de sfeer van de volle maan. Je krijgt onderweg uitleg over de natuur en de sterrenhemel van gidsen van Staatsbosbeheer en Metius, de Alkmaarse Weer- en Sterrenkundige Vereniging. Samen dwaal je over oneffen bospaden en over duinen, waar de sporen van de brand uit 2009 nog te zien zijn. Het kan prachtig helder weer zijn, met volop maanlicht, maar er kan ook bewolking zijn of een zware regenlucht. Hoe dan ook, de wandeling gaat door!
Wanneer: 17 oktober
Tijd: 19.30 - 22.00 uur
Deelname: € 9,50 vanaf 7 jaar
Vooraf aanmelden is noodzakelijk: www.staatsbosbeheer.nl/vollemaanwandelingschoorlseduinen


Paddenstoelen speurtocht in de Schoorlse Duinen

Ontdek de magie van de herfst tijdens deze paddenstoelenwandeling! Maak zelfstandig een prachtige wandeling door de Schoorlse Duinen langs een route met kleurrijke paddenstoelen. Je krijgt een boekje mee met daarin de route en de paddenstoelen die je onderweg tegen kunt komen. Onderweg staan gidsen klaar om je alles te vertellen over o.a. het herkennen van de verschillende soorten paddenstoelen, hoe ze leven, zich voortplanten– en bij elke gids verdien je een stempel. Eindig je tocht bij de paddenstoelentafel van het Buitencentrum Schoorlse Duinen en lever je volle stempelkaart in bij Brasserie IJgenweis voor een heerlijk warm oesterzwambroodje. Een perfecte herfstuitstap vol natuur, kennis en smaak!
Wanneer: 19 oktober
Tijd: Verschillende tijden
Deelname: €12,50 
Vooraf aanmelden is noodzakelijk: www.staatsbosbeheer.nl/paddenstoelenspeurtocht

Fotografie met je smartphone Schoorlse Duinen

Smartphone fotograaf Linda Smit (@vlinderlin) neemt je mee naar de mooiste plekjes in de bossen en heide van Schoorl. Ze laat je anders kijken tijdens een 2 uur durende wandeling en vertelt alles over hoe je dat het beste kan vastleggen met jouw smartphone. De onderwerpen die onder andere voorbij komen zijn: lichtgebruik, scherpte/diepte, compositie, beweging, groothoek/panorama, macro fotografie etc.
Na 2 uur buiten wandelen en fotograferen, wordt er binnen bij het bezoekerscentrum aandacht besteed aan het nabewerken en versterken van je mooiste foto, onder het genot van een kopje koffie of thee en wat lekkers. 
Wanneer: 19 & 31 oktober
Tijd: 13.00 tot 15.30 uur
Deelname: €42,50 per persoon vanaf 12 jaar.
Vooraf aanmelden is noodzakelijk: www.staatsbosbeheer.nl/smartphonefotografie

Buitendag Schoorlse Duinen

Ga elke derde zondag van de maand op expeditie in de Schoorlse Duinen met het hele gezin. Duik in de groene wereld in en om het buitencentrum. Samen met een Schoorlse Duinen gids onderneem je een buitenactiviteit. Beleef samen de natuur en speur naar planten en dieren in het duin. Tijdens deze educatieve en actieve ochtend of middag ontdekken kinderen met hun ouders de natuur. Elke maand heeft een ander thema.
Wanneer: 20 oktober
Tijd: 11.00 - 14.00 uur
Deelname: € 5,00 voor kinderen van 4 t/m 10 jaar
Vooraf aanmelden is noodzakelijk: www.staatsbosbeheer.nl/buitendagschoorlseduinen


Halloween Schoorlse Duinen

In de Schoorlse Duinen zijn sporen van aliens gezien. In het open duin is een ruimtevoertuig gevonden. Het ziet er naar uit dat het voertuig is neergestort en dat de aliens de duinen langzaam overnemen. In het voertuig hebben we een geheime opdracht gevonden. De aliens hadden de taak om over de hele wereld proefpersonen te ontvoeren. Dit waren niet de meest geliefde personen op de aarde. Met het neerstorten van het voertuig zijn de gevangenen echter ontsnapt en ze houden zich schuil in de Schoorlse Duinen. Er is een enorme strijd ontstaan tussen de aliens en de proefpersonen. We wijzen iedereen er dan ook met klem op om niet in het donker het duin in te gaan. De boswachters van Staatsbosbeheer hebben veel paden afgezet om wandelaars uit het duin te houden. Durf jij op avontuur?
Wanneer: 25 oktober
Tijd: verschillende tijden
Deelname: €85 per groep
Vooraf aanmelden is noodzakelijk: www.staatsbosbeheer.nl/halloweenschoorlseduinen

Bokkentocht Herfsteditie

Op zaterdag 26 oktober vanaf 14.00 uur vindt de Schoorlse Bokkentocht plaats. Daarbij staat het herfstbockbier centraal. De uitbaters van verschillende etablissementen in Schoorl, Groet en Camperduin staan voor je klaar met bockbier vol van herfstachtige oogst smaken en in elk café of restaurant een bijpassend hapje. Fiets, loop of laat je vervoeren naar één van de andere genoemde cafés of restaurants en zo ga je door totdat je overal geweest bent. Wij wensen je veel Bockplezier!

Nachtwaker van de Schoorlse Duinen

Stap in de duisternis van de Schoorlse Duinen en wandel mee met de Nachtwaker. De winter is heel geschikt om de donkere duinen te beleven. Zet al je zintuigen aan het werk en ervaar de duisternis, de stilte en de sterrenhemel in dit donkere jaargetijde. Deze belevingstocht wandel je in stilte en is voor jong en oud. Op je route beklim je het hoogste duin van Nederland!
Wanneer: 26 oktober
Tijd: 20.00 tot 21.30
Deelname: €9,50 per persoon
Vooraf aanmelden is noodzakelijk: www.staatsbosbeheer.nl/nachtwaker

Brooks duinentrail Schoorl

Op 27 oktober 2024 organiseren we de 12 editie van de BROOKS Duinentrail in Schoorl.

Deze trails gaan door het schitterende en uitdagende duinengebied bij Schoorl, Bergen, Hargen en Camperduin. De duintoppen zijn hier het hoogste van Nederland. De langste afstand heeft ruim 750 hoogtemeters. Dit in combinatie met de weersomstandigheden in die periode in de duinen en aan zee maken deze tocht een ware uitdaging!

Nieuw in 2024: de prachtig gelegen start- en finishlocatie Laguna beach!Deze locatie is perfect om als gezin mee te lopen en uit te waaien. Vandaar ook nieuw in het programma: de Kids Trail rond de laguna van 1,6km.  

! Nieuw in 2024 is de start en finish vanuit strandtent Laguna Beach in Camperduin !

Meer informatie: www.mudsweettrails.nl

Paddenstoelen speurtocht in de Schoorlse Duinen - voor gezinnen

Ga met je gezin op pad en ontdek de magie van de herfst! Met een herfstbingokaart in de hand ga je op zoek naar o.a. paddenstoelen. Lukt het je om ze allemaal te vinden? Tijdens een korte wandeling kom je langs gidsen die je alles vertellen over de fascinerende wereld van paddenstoelen. Leuk en leerzaam voor jong en oud! Op vertoning van je (volle) herfstbingokaart staat er aan het eind van de wandeling een glas limonade met wat lekkers klaar.
Wanneer: 27 oktober
Tijd: verschillende tijden
Deelname: €7,50 per persoon
Vooraf aanmelden is noodzakelijk: www.staatsbosbeheer.nl/paddenstoelenspeurtocht

Wandelvierdaagse

De Wandel4daagse Schoorl biedt je iedere dag een bijzondere tocht door het gebied van Staatsbosbeheer in de Schoorlse Duinen. Strand, branding, duinen, bossen, dijken en polder, met een grote diversiteit aan vogels, dieren en planten.

De uiterst groene Wandel4daagse “Schoorlse Duinen” straalt met name puurheid en avontuur uit. Je wandelt overwegend door de ongerepte natuur van het Noordhollands Natuurreservaat. Je doet o.a. de Hondsbossche Zeewering aan met een geheel nieuw stuk strand tussen Camperduin en Petten.
Maar ook Bergen, Bergen aan Zee, Groet, het klimduin van Schoorl liggen op de route. En de horecagelegenheden – waaronder het centraal gelegen Bospaviljoen “de Berenkuil” en de vele strandpaviljoens – zijn open tijdens deze Wandel4daagse “Schoorlse Duinen” (in de herfstvakantie).

De 8e Wandel4daagse ‘Schoorlse Duinen’ wordt dus tijdens de herfstvakantie gehouden, van maandag 28 t/m donderdag 31 oktober 2024. De etappes starten dagelijks vanuit Dorpshuis De Blinkerd in Schoorl. Daar kun je gratis parkeren.

Herfstvakantie.
De wandel4daagse valt in de Herfstvakantie van het noorden.

Start & Finishplaats
Elke dag vindt de start en finish plaats vanuit het Dorpscentrum/Sporthal De Blinkerd.
Heereweg 150
1871 EM  Schoorl
Tel:072-509 2068

Afstand Starttijd
25 km Start tussen 09.00 uur en 10.00 uur
20 km Start tussen 09.30 uur en 10.30 uur
15 km Start tussen 10.00 uur en 11.00 uur
10 km Start tussen 10.00 uur en 12.00 uur

Nestkastjes timmeren Schoorlse Duinen

Kom in de herfstvakantie naar Buitencentrum Schoorlse Duinen en timmer je eigen nestkastje in elkaar. Je kunt het kastje daarna mooi versieren. Wie weet kiest in het voorjaar een vogel jouw kastje uit om een nestje in te maken!
Wanneer: 29 oktober
Tijd: 15.00 tot 16.30 uur
Deelname: €15,95 per persoon
Vooraf aanmelden is noodzakelijk: www.staatsbosbeheer.nl/nestkastjestimmeren

Uilenballen pluizen in de Schoorlse Duinen

Ga op zoek naar uilen! In de Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer leven ransuilen, bosuilen en soms de velduil. Als het begint te schemeren zijn de bosuilen aan de binnenduinrand te horen. Ontdek meer over de uilen tijdens deze speurtocht. Pluis daarna een braakbal uit en kom erachter wat deze bijzondere dieren eten. Doe je ook mee?
Wanneer: 30 & 31 oktober
Tijd: verschillende tijden
Deelname: €5 per persoon
Vooraf aanmelden is noodzakelijk: www.staatsbosbeheer.nl/uilenballenpluizen